Hormonale veranderingen en klachten vanaf je 40ste
Ben je (bijna) 40+ en merk je veranderingen in je lijf of in je gedrag, denken en voelen?
Grote kans dat het ligt aan een hormonale disbalans als gevolg van de premenopauze. Wist je dat die periode gemiddeld 5 tot 10 jaar (of veel langer) kan duren en vanaf ongeveer je 40ste (en soms dus zelfs eerder) voor klachten kan zorgen?
tijdens deze periode wordt je hormoonbalans ruw verstoord
Opvliegers horen daar meestal (nog) niet bij en zelfs je maandelijkse cyclus kan er nog gewoon zijn. Maar aankomen in gewicht, slechter slapen, een korter lontje, gevoeliger voor stress, pijnlijke spieren of gewrichten, vermoeidheid, je moeilijker kunnen concentreren of ‘jezelf een beetje kwijt zijn’ vaak wel.
Overgangsklachten zijn onnodig
Je hoeft geen ernstige klachten te hebben tijdens de overgang. Dat het zo zou horen en dat je je er even doorheen moet slaan. Dat er daarna een nieuwe balans komt… Het is ongelooflijk dat dit nog steeds gezegd wordt. Het is namelijk niet waar!
Iets meer dan een eeuw geleden haalden we die 51 meestal niet. En bij vrouwen die dat wel haalden en klachten kregen werd vaak de diagnose ‘hysterie’ of erger gesteld. Pas rond 1980 werd begrepen dat er een hormonale verandering plaatsvond. En tot op vandaag de dag zijn er nog veel verkeerde aannames en onwetendheid.
Ons eigen brein zou het probleem normaal gesproken voor ons oplossen, maar omdat de overgang in het beeld van de evolutie iets van de allerlaatste tijd is, snapt ons brein nog niets van de overgang en de fysieke en hormonale disbalansen die er dan zijn. En dat merk je volop aan je lijf, je gedachten, je gedrag en je emoties.
vrouwelijke hormonen hebben 600 andere taken dan een zwangerschap in goede banen leiden
premenopauze, perimenopauze, menopauze en postmenopauze
De premenopauze is de periode voor de perimenopauze, waarbij je nog geen veranderende menstruatiecyclus ervaart. Juist in de premenopauze en perimenopauze kun je klachten ervaren die ook heel erg op de klachten van een burn-out of depressie lijken maar dat absoluut niet zijn. Je begrijpt dat er ook een heel andere aanpak nodig is.
Vanaf het moment van je laatste menstruatie (het menopauze ‘moment’) beland je in de postmenopauze waar het verlies van je spierweefsel en onderhuids bindweefsel en een verhoogde kans op botontkalking een vast gegeven is. Daar stopt het niet mee. Omdat ook een toegenomen kans op hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, een verhoogde kans op dementie en sorry, maar ook een verhoogde kans op kanker op de loer liggen.
Jouw vrouwelijke hormonen hebben honderden taken in je lijf die niets met kinderen krijgen te maken hebben maar alles met het intact houden van je lijf, van je brein en van je gezondheid.
nee, je bent niet oud… je bent ongeveer 40 en misschien wel in de mooiste tijd van je leven beland
Luister naar je lichaam en herken de signalen in een vroeg stadium. Leer tijdig hoe je lijf werkt, hoe je daar slim mee om kunt gaan.
Je mag en kunt je gewoon goed voelen. Echt! Ook tijdens de premenopauze. ‘Het hoort er nu eenmaal bij’ is gewoon niet meer van deze tijd.
De verandering in je hormoonhuishouding tijdens de overgang is logisch, maar met wat hulp en inzicht is die bekende klachtenvrije balans opnieuw te bereiken.